søndag 11. juni 2017

Propaganda for al-Qaida i beste sendetid på NRK

(Refusert av NRK Ytring)
NRK Urix sendte 7. juni filmen «Livredderne i Aleppo». Angivelig skulle den være en dokumentar om de såkalte «White Helmets» i Øst-Aleppo. Men i hele sin form, sin fortellerteknikk, sin bruk av kameravinkel og klipping er den alt annet enn en dokumentar. Det er nærmest en reklamefilm, uten kritisk distanse, uten kritiske spørsmål av noe slag og uten egentlig informasjon. 
White Helmets (al-Qaida) bruker hele tida barn i propaganda for full krig

Dessuten klarte Urix å bruke frilansjournalisten Pål Refsdal som en slags ekspertkommentator. Refsdal har bodd sammen med terrorister fra al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra-militsen, og han framstår både muntlig og skriftlig som deres sympatisør.

Overfor Dagsavisen har Refsdal likestilt al-Qaida-terroristene med norske sabotører under krigen mot nazi-okkupasjonen. Han sa:
” En god nordmann som sprengte en kasse dynamitt og seg selv i lufta om bord i en buss med 40 tyskere – ville ikke han fått en bronsestatue på offentlig plass? Det er ikke noe fremmed at folk ofrer seg i krig.”
I Refsdals verden er al-Nusra og de andre jihadistene altså ikke terrorister, men frigjøringshelter.
WH ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat. WH er finansiert med minst 100 millioner dollar fra USA og andre land. Det er reklameselskapet Purpose Inc som driver kampanjen for WH. Da Øst-Aleppo ble frigjort og sivilbefolkninga endelig kunne slippe unna jihadistenes skrekkvelde, skulle man tro at WH ville stått fram for internasjonal presse og presentert seg og sitt arbeid. Men de var forsvunnet som dugg for solen.

White Helmets logo i jihadistbasen i Øst-Aleppo

Derimot har utenlandske observatører som har vært inne i jihadistenes baser kunnet dokumentere at der lå al-Nusras og Den islamske statens hovedkvarter vegg i vegg med hovedkvarteret til De hvite hjelmene. Våpenmateriell, jihadistpropaganda og De hvite hjelmenes logo var side om side. Der var det kvinnefengsler og torturkamre. Det var en terrorbase.

Hvorfor har ikke Urix, som vanligvis holder en ganske høy kvalitet, gjort noe forsøk på kritisk journalistikk overfor fenomenet WH? Hvorfor kjørte de PR-film for al-Qaida i beste sendetid? Det er en gåte.
Pål Steigan


Pål Refsdal omtalte meg i sin artikkel som konspirasjonsteoretiker og likestilte meg med lederen av Ku-Klux-Klan. Det ga meg tilsvarsrett, men siden Refsdal ikke kom med et eneste argument mot meg, valgte jeg å kritisere programmet. (Hvordan skal man kunne tilbakevise et argument som ikke er framført?) Det falt redaksjonsledelsen tungt for brystet, og de valgte å refusere mitt innlegg med følgende begrunnelse:

Hei.
Jeg har sett på din replikk og kan ikke se at dette er et tilsvar til den kronikken Pål Refstad skrev på våre sider. I dialogen med min kollega ble det gjort klart at: Du må velge et fokus i tilsvaret til påstandene som Refsdal kommer med mot deg. I denne replikken kritiserer du Urix og viser blant annet til uttalelser som Refsdal kom med i Dagsavisen i februar 2016.  Hans kronikk https://www.nrk.no/ytring/krigspropaganda-og-konspirasjonsteorier-1.13548499, som var utgangspunktet for et tilsvar, viser du ikke til.
Redaksjonen avslutter arbeidet for helgen nå, så vi må eventuelt komme tilbake til saken mandag.


God helg.
Med vennlig hilsen
Berit Ytrehus,
NRK Ytring

Kommentar i fra min venn Eva Thomassen:

 
 • 9. juni 2017
  Det er nesten utrolig det NRK driver med i denne saken. 

  Først bestemmer de seg for å vise en timelang propagandafilm om White Helmets- “Last men in Aleppo”. 
  Som reklame bruker de Pål Refsdal som oppvarmer til Urix. 
  Han får ytre seg uhemmet på NRK-Ytring. 
  Han får mye tid på Dagsnytt 18. 
  Han får mye tid på URIX. 
  Refstad blir fremstilt som garantisten for at White Helmets er det de utgiver seg for- heroiske mennesker som står og speider etter bombefly. 

  Problemet med White Helmets er at det er umulig for folk å få tak i dem. 
  De har ikke et telefonnummer folk kan nå dem på…
  Da jeg sa det til NRK før jeg fikk 4 minutter på skjermen sa de: 
  Vi har telefonnummeret deres..

  Jeg har nylig vært i Øst Aleppo. Hele filmen er et falsum.: 


  I filmen går ‘faren sammen med datteren på apotektet. Der var det få medisiner. 
  Det hovedpersonen visste og som vi som har vært i Øst Aleppo vet, er at WH og AlNusra hadde store lagre med medisiner. 

  Verken denne jenta eller faren så underernært ut. Det hadde de ingen grunn til heller. Det ble funnet store matlagre i Øst Aleppo- sammen med lagre med tonnevis av våpen. 
  De var ikke de siste i Øst Aleppo. 
  Etter at White Helmets og Al-Nusra hadde etterlatt hundre sivile og flere tusen soldater med hodet skåret av, dro de til Idlib med Al-Nusra i de grønne bussene. 
  På bussene satt også Norwac, Norsk Folkehjelp, Flyktningehjelpen og Redd Barna og Leger uten grenser. 

  Igjen var russiske mineryddere, syriske soldater og Syrias Røde halvmåne. 
  Vi ser i filmen at disse "heltene" rægger rundt i ambulanser og brannbiler. 
  Det var verken almulanser eller brannbiler etter dem. Disse hadde de sørget for å ødelegge. 
  Det kanskje mest patetiske ved filmen er jo at vi så verken terrorister eller sivile- kun noen morløse barn. 

  Jeg tror ikke vanlige folk er tungnemme. Ikke så tungnemme at jeg måtte i løpet av de 4 minuttene jeg fikk måtte svare flere ganger på hvordan jeg kom inn i Syria. 

  Refstad slapp det spørsmålet. 
  Hadde han blitt spurt måtte han ha svart at han måtte samarbeide med terrorgrupper som har kontroll over grensene mellom Tyrkia og Syria og mellom Jordan og Syria. 

  For NRK er det åpenbart mer edelt å være Norges representant for Al-Nusra, enn å la folk som har vært i Syria på lovlig vis å komme til orde.

  Pål er tilbake på mandag–! —God helg
  Eva Thomassen