tirsdag 5. juni 2018

Hva i pokkerens navn er det du har nerver til å stå si, Erna Solberg!?

Fødende kvinner på legd i Finnmark

mayforsberg

30.05.2018
Hva i pokkerens navn er det du har nerver til å stå si, Erna Solberg!? Mener du på ramme alvor at luftambulansesituasjonen er stabilisert? Og at folk i nord må slutte å overdramatisere, som du så nedlatende kaller engasjementet i nord? 

Hver dag sitter man ennå i krisemøter i Tromsø, for å være i forkant av eventuelle alvorlige hendelser med tanke på liv og helse for befolkningen i nord.

Men mangler man fly, så mangler man fly. Og da kommer man ikke langt med krisemøtene hvis det virkelig skulle slå til med et akuttilfelle ute i periferien et sted.


Som sykepleier kan jeg levende forestille meg hvor utrolig frustrerende det må være å jobbe uten å ha de nødvendige verktøy tilgjengelig. I dette tilfelle, fly som er godt utstyrt og som kan lande hvor som helst i Finnmark. 


Så, vil du da virkelig påstå at situasjonen nå har stabilisert seg? At folk overdramatiserer? 

Du vet nok ikke at det er gått ut melding fra Helse Nord til fødende med lang avstand til sykehus. De bør nå oppholde seg nært sykehus, sånn ca fra 1 uke før forventet termin. De med risikofødsler særlig. Ja, ja alternativet er jo å risikere å føde på et fastlegekontror, som vi hadde et tilfelle av her for en stund siden da fly ikke var å oppdrive. 

Nei, du vet nok ikke dette. For ellers hadde du aldri vært så påståelig.


Så, hvor skal de fødende bo? Banke på dører og be om husly som en annen Jomfru Maria? Eller skal de ta inn på hotell? Med mann og eventuelle andre barn, eller skal hun være helt alene? Hvem skal betale for hotell i dagevis? Det kan fort beløpe seg til over 10 000 kr det. 

Jeg satt en gang og snakket med to høygravide kvinner her i Oslo. De var SÅ frustrert over helseNorge. Fordi? Jo, nå skal du høre Erna. De var sure fordi de ikke fikk føde på samme sykehus som forrige fødsel de begge to hadde hatt. 

De hadde vel ca 4 sykehus i nærheten, hvorav de kunne bli sendt til ett av disse. Det som lå lengst unna tok det vel maks 20 minutter å nå, det nærmeste var 5-7 minutter unna. Og alle var og er høykompetente sykehus hva fødsler gjelder. Med andre ord, ingenting å klage over sånn egentlig! Og ser man det i lys av hvordan de har det i nord, så blir det jo regelrett patetisk å klage over ingenting. 

Men tro hva disse to høygravide Oslodamene hadde sagt til å reise fra mann og barn en uke før forventet termin, for å bo på et hotell i Bergen i påvente av en fødsel som kunne la vente på seg i dagevis?

Det hadde nok blitt ramaskrik  og ikke en kjeft hadde våget å påstå at noen overdramatiserte. Man hadde sittet til langt på kveld for å løse problemet, og ikke gitt seg før det var parkert. Og man hadde overhodet ikke gått ut og påstått at krisa var løst før den virkelig var det! Slik du, kjære statsminister nå gjør!


Vi kan ikke bruke penger på å oppheve avtalen med Babcock, kom det fra deg. Vi må heller bruke pengene på å behandle syke folk, sier du - fin tanke i grunnen. Men hvordan da behandle mener du? Det er jo ingen å behandle om ikke folk kommer dit helsehjelpen er!!

Åååja, du mente kanskje at vi må bruke pengene på  syke folk i mer sentrale strøk enn oppe i det der forbaskede nordnorge, hvor de bare overdramatiserer og syter?


Man får satse på at pengene for eksempel kan gå til å garantere at kvinner i Osloområdet får føde nøyaktig der de vil, gang på gang om så var.


Mens kvinner i nord bare får hute seg til Kirkenes eller Hammerfest, finne seg et hotell og håpe på at fødselen ikke lar vente på seg så veldig lenge.


Har forøvrig ikke hørt et kløyva ord om at hotellutgiftene skal dekkes av noen andre enn den gravide. Det er vel greit nok det også, betal sjøl siden du har bosatt deg der oppe!

Så Erna, du skal kanskje prøve å lytte til de som er nærmest krisa i nord. Fremfor helseministeren som fullstendig har glemt av at det er han som har det øverste ansvaret her. Han bare messer om at det er nåværende operatør som ikke leverer! At det er helseministeren som er ansvarlig for at vilkårene til nåværende operatør er helt håpløse, ser han helt bort fra.

For som han sier - det har jo fungert kjempebra i 25 år med anbud!! Why?? Jo, fordi det er samme operatør som har vunnet anbudene gang på gang. Og da har det ikke vært noe behov for at folk måtte finne seg nye jobber. Og med folk, så mener jeg pilotene. Du vet, de med denne kompetansen som ikke akkurat vokser på trær! 


Risikoanalyse, konsekvensutredning - slike ting har man bare hoppet glatt over når man har holdt på med anbudene, disse altfor godt betalte helsetoppene våre. Hvordan de kom seg til sine posisjoner må nå gudene vite!  Og til de som klager på at pilotene har for god lønn, se til helsetoppene. Der har du folk som i alle fall har mer enn nok til smør på brødskiva! 

Jeg orker ikke engang nevne alle disse merkelige forbindelsene under anbudsprosessen. Dere ser jo bort fra det hele, uansett og bare gjentar dere selv til det kjedsommelig: "alt har foregått i lovlige former!". Si meg, hvordan har man kunne fastslå det? Fordi de involverte sier det? Det var jo den bukken med havresekken da. 

Jeg sier bare til Nord-Norges gravide kvinner, LYKKE TIL på hotell i Hammerfest og Kirkenes og andre steder der sykehus er. Ta med ei god bok og nok penger, så blir det så bra så på hotellet.